Kökenlerine Göre İngilizce Kelimeler
- 20 Kas 2023
- 2 dakikada okunur
İçindekiler:
Önceki yazımızda İngilizcenin tarihine ilişkin bir yolculuğa çıkmıştık. Eski İngilizcenin, Eski Norsçanın, Latincenin ve hala izlerini gördüğümüz Germen etkisinden bahsetmiştik. Şimdi ise bu dillerden geçen bazı kelimeleri ele alacağız. Kökenlerine göre İngilizce kelimeler bu yazımızın konusu.
İngilizcenin Tarihi isimli yazımıza göz atmak için: İngilizcenin Tarihi
Kökenlerine Göre İngilizce Kelimeler Neden Önemli?
Başka dillerden alınan kelimeler çoğunlukla ortak özellik taşırlar. Bu örüntüye hâkim olmak sadece göreceğimiz kelimelerin kökenini tahmin etmekte değil, kullanım alanını hatta anlamını tahmin etmekte işimize yarayacaktır.

Köken Diller ve İngilizce Kelimeler
Eski Norsça Etkisi
Deniz yolculuğuna oldukça tutkulu olan Vikingler kendi yaşam tarzları ile alakalı kelimeleri İngilizceye sokmuştur. Tabii ki sadece bu alanla sınırlı değil. Viking etkisi günlük hayatta ve temel iletişimde kullanılan kelimelerin bazılarını da İngilizceye hediye etmiştir.
Sky: “Gökyüzü” anlamına gelir.
Scare: Eski Norsçada "skirra" olarak kullanılan bu kelime “korkutmak” anlamına gelir. Egg: Eski Norsçada da aynı şekilde yazılan ve telaffuz edilen “egg”, “yumurta” anlamına gelir. Hit: Eski Norsça "hitta” olan bu kelime, “vurmak” anlamına gelmektedir. Anger: Eski Norsçada "angr” olan bu kelime “öfke, hiddet” anlamlarına gelmektedir. Ransack: Eski Norsçada "rannsaka” olarak yer bulan bu kelime “yağmalamak” anlamına gelir. Thrall: Son olarak Eski Norsçada "þræll” olan bu kelime “esir” anlamına gelir.
Latince Etkisi
Norman fethinden sonra İngiltere adasına gelen kelimeler çoğunlukla kültürel ve entelektüel alanlara hakimdir. Latincenin 11. yüzyılda Avrupa’da bilim ve kültür dili olması bunda en büyük etkendir.
Benevolent: Latincede "benevolens" olan bu kelime “iyiliksever” anlamına gelir. Astronomy: Latincede "astronomia" olan ve Türkçede de bulunan bu kelime “astronomi, gökbilimi” anlamına gelir. Aquarium: Latincede "aquarius” olan bu kelime yine Türkçede olan “akvaryum” anlamına gelir. Maximum: Latincede "maximus" olan bu kelime Türkçede de bazen kullandığımız “maksimum, en yüksek” anlamına gelir. Bibliography: Latincede "bibliographia” olan bu kelimeyi “bibliyografi, kaynak dizini” olarak çevirebiliriz. Amicable: Latincede "amicabilis" olan bu kelimeyi “arkadaşça, dostane” olarak çevirebiliriz. Audience: Latincede: "audientia" olan bu kelime “seyirciler, izleyiciler, dinleyiciler” anlamına gelir. Adjective: Latincede "adiectīvum" olan bu kelime “sıfat” anlamına gelmektedir. (Mutlu, huzurlu gibi) Cognition: Latincede "cognitio" olan bu kelimeyi “kavrama” olarak çevirebiliriz. Dipnot: Burada fiziksel değil, bilişsel olarak bir kavrama anlamı mevcut. Legislation: Latincede "legislatio" olan bu kelime “yasama, mevzuat” anlamlarına gelmektedir. Scientific: Son olarak Latincede "scientia" olan bu kelimeyi ise “bilimsel” olarak çevirebiliriz.

Germen Etkisi
5. yüzyılda İngiltere adasına göç eden Germen halklar olan Anglolar ve Saksonların oluşturduğu Eski İngilizceden gelen kelimeler hala İngilizcede büyük önem arz ediyor. Aile ve günlük aktivitelerle ilgili kelimeler çoğunluğu oluşturuyor.
Brotherhood: Eski İngilizcede "broþorhād” olan bu kelime “erkek kardeşlik” anlamına gelir. Dipnot: Genel olarak “kardeşlik” anlamına da gelir.
Motherhood: Eski İngilizcede "mōdorhād” olan kelime “annelik” anlamına gelir.
Fatherhood: Eski İngilizcede "fæderhād" olan kelimeyi “babalık” olarak çevirebiliriz.
Home: Eski İngilizcede "hām" olan bu kelime “ev” anlamına gelir.
Sister: Eski İngilizcede "sweoster” olan kelime “kız kardeş” anlamına gelir.
Bread: Eski İngilizcede "brēad" olan bu kelime “ekmek” manasına gelir.
Love: Eski İngilizcede "lufu" olan bu kelimeyi “aşk” olarak çevirebiliriz.
Bu kelimeler ve kökenlerinin bilgisi size dilin kültürel boyutunu kavramanızda yardımcı olacaktır. Bunun yanında yeni öğrendiğiniz veya halihazırda bildiğiniz kelimeleri kategorize etmeniz ve bağlamsal olarak daha iyi kavramanızda destek olacaktır.
Commentaires